Σταύρος Χαραλαμπίδης

Σύντομο Βιογραφικό:

Ο Χαραλαμπίδης Σταύρος είναι ψυχολόγος, διδακτικός και εποπτικός ομαδικός ψυχοθεραπευτής και σχεσιακός ψυχαναλυτής , διευθυντής του ινστιτούτου σχεσιακής και ομαδικής ψυχοθεραπείας, εκλεγμένο μέλος συμβουλίου διευθυντών της διεθνούς Ένωσης για την Σχεσιακή Ψυχανάλυση και Ψυχοθεραπεία, μοναδικός Ευρωπαίος Πιστοποιημένος Ομαδικός Ψυχοθεραπευτής/ Επόπτης για την Ομαδική Ψυχοθεραπεία από το Yalom Institute Usa , μεταπτυχιακή Ειδίκευση στην Διαπροσωπική Ψυχανάλυση William Allanson White Institute, USA, Διδακτικός και Εποπτικός Ψυχαναλυτής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία/Ψυχανάλυση και στο Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία κατά Irvin Yalom και τα Σχεσιακά Δυναμικά της Ομάδος στο ΙΣΟΨ, μέλος της Διεθνούς Ένωσης για την Σχεσιακή Ψυχανάλυση και Ψυχοθεραπεία (IARPP) , κλινικό μέλος της αμερικανικής ένωσης ομαδικών ψυχοθεραπευτών ( AGPA) και της ανατολικής περιφέρειας ομαδικών ψυχοθεραπευτών της Nέας Yόρκης (EGPS), κλινικό μέλος της διεθνούς ένωσης για την ομαδική ανάλυση (GASI) , μέλος της διεθνούς ένωσης για την ομαδική ψυχοθεραπεία και διεργασίες ομάδων (IAGP). Συμπροεδρεύει στο ειδικό γκρουπ για ζευγάρια οικογένειες και ομάδες της διεθνούς ένωσης σχεσιακής ψυχανάλυσης και ψυχοθεραπείας.

Τα κλινικά του ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως στην παράλληλη θεραπεία του άτομου σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο και στο συντονισμό μεγάλων ομάδων σε διεθνές και πανελλήνιο επίπεδο. Τα συγγραφικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται κυρίως στις ομαδικές διεργασίες μεταξύ οργανισμών, στο φθόνο και το μένος στην αντιμεταβίβαση και μεταβίβαση, στην μελέτη ομαδικών δυναμικών στη μικρή, μεσαία και μεγάλη ομάδα. Το πρόσφατο βιβλίο του Ο Δήμιος του φθόνου εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο 2022 από τις εκδόσεις Δίσιγμα.

Εποπτεία που λαμβάνω για ατομικά περιστατικά

Για περιστατικά ατομικής παρέμβασης  εποπτεύομαι από τον Dr.Σπύρο Ορφανό, πρώην Πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης και Clinic Director, New York University Postdoctoral Program in Psychotherapy and Psychoanalysis, στα πλαίσια διεθνούς συνεργασίας που αναπτύχθηκε από τον Σεπτέμβριο 2011 και  από την Δρ. Darlene Ehrenberg (από τον Σεπτέμβριο του 2016), η οποία είναι η βασική θεωρητικός της ‘Διαπροσωπικής τάσης’ στο ρεύμα της Σχεσιακής Ψυχανάλυσης.

Εποπτεία που λαμβάνω για Ομαδική Ψυχοθεραπεία

Εποπτεύομαι  στην ομαδική θεραπεία από το Yalom Institute από το το 2008, USA, στα πλαίσια διεθνούς συνεργασίας που αναπτύχθηκε με την προσωπική βιογράφο του Irvin Yalom και Διευθύντρια του Yalom Institute, Δρ. Ruthellen Josselson.

Προσωπική Ψυχοθεραπεία

  • Η ατομική ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία μου 2 φορές την εβδομάδα ολοκληρώθηκε (Μάιο 2012-Μάιο 2022) με τον Ψυχίατρο ,Ψυχαναλυτή , Γρηγόρη Μανιαδάκη ,Τακτικό Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας και συνεχίζω
  • Ομαδική Ανάλυση 1 φορά εβδομαδιαίως με τον Ψυχίατρο,Ομαδικό Αναλυτή ,Κώστα Μωρόγιαννη , Τακτικό Μέλος του Ελληνικού Δικτύου Ομαδικών Αναλυτών, από τον Νοέμβριο 2017
  • Συμμετοχή σε Διεθνή Διαδικτυακή Μεγάλη Ομάδα χωρίς ηγέτη με μέλη των AGPA,GASI, AKRI, Institute for Relational and Group Psychotherapy, απο τον Ιούνιο 2020.
  • Συμμετοχή σε Διεθνή Διαδικτυακή Μεγάλη Ομάδα χωρίς ηγέτη ΜΕ Διευθυντές Κλινικών σχετικά με ζητήματα Διεύθυνσης και Ηγεσίας από τον Οκτώβριο 2021 .

Ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι την ψυχοθεραπεία

Θεωρώ ότι η ψυχοθεραπεία είναι ένα συνδημιούργημα μεταξύ θεραπευτή -θεραπευόμενου/ων οπου οι συμμετέχοντες βαδίζουν μαζί με στόχο την ανακάλυψη ενός νέου κόσμου που ενυπάρχει στο άτομο και εκφράζεται διαπροσωπικά στην δυαδικότητα και στην ομάδα. Είμαι συνοδοιπόρος σε αυτό το ταξίδι το οποίο θα έχει δύσκολες και ευχάριστες στιγμές. Προτιμώ (χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό) να δουλεύω θεραπευτικά με το ίδιο άτομο σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.

Το πλαίσιο που εφαρμόζω

Δουλεύω ψυχαναλυτικά (2 φορές τουλάχιστον εβδομαδιαίες συναντήσεις), ψυχαναλυτικά ψυχοθεραπευτικά (1 τουλάχιστον συνάντηση εβδομαδιαία) ή ψυχοδυναμικά (1 τουλάχιστον συνάντηση κάθε 2 εβδομάδες). Αν χρειαστεί χρησιμοποιώ συνθετικά γνώσεις από τα 4 μοντέλα στα οποία είμαι εκπαιδευμένος. Εξασκώ Ατομική,Ομαδική Ψυχοθεραπεία καθώς και Θεραπεία Ζεύγους.Εποπτεύω επίσης Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας για την Ατομική και την Ομαδική Ψυχοθεραπεία. Εργάζομαι απο το 2003 ως Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής. Η τιμή μου ανα συνεδρία διαμορφώνεται στα 100-120 Ε(ανάλογα με τη συχνότητα) ενώ για την Ομαδική ψυχοθεραπεία το κόστος ειναι στα 170 Ε μηνιαίως. Στην περίπτωση παράλληλης θεραπείας (Ατομικής και Δυαδικής, Ατομικής και Ομαδικής) διαμορφώνεται ένα εκπτωτικό πακέτο ανάλογα με τη συχνότητα των συναντήσεων.

Αγαπώ τον Άνθρωπο και την Ψυχοθεραπευτική Αναζήτηση και για αυτό δεσμεύομαι και αναζητώ την ανάλογη δέσμευση μέσα στο Ψυχοθεραπευτικό Πλαίσιο. Αντιλαμβάνομαι τον κάθε άνθρωπο, δυάδα, γκρουπ με την μοναδικότητα τους.

Εδώ μπορείτε να δείτε βιντεοδιαλέξεις μου

Στοιχεία Επικοινωνίας

Περισσότερες Πληροφορίες