Ινστιτούτο Γνωσιακής Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας

Η Ποιότητα της ζωής μας

Ο Γιάννης 39 ετών, αρχές Οκτωβρίου, σηκώθηκε νωρίς για να φτιάξει το πρωινό του και να πάει στην δουλειά του. Την ίδια ώρα η Μαρία 35 ετών, ετοίμαζε τα παιδιά τους για να πάνε στο σχολείο. Ο Γιωργάκης 12 ετών, γεμάτος απορία μονολόγησε βγαίνοντας από το σπίτι ׃ «Για να δούμε αυτή τη χρονιά θα κάνω τα ίδια λάθη στο σχολείο? Τότε οι δυο γονείς αναρωτήθηκαν ενοχικά «εμείς θα κάνουμε στο σχολείο της ζωής πάλι τα ίδια?»

Παραπάνω βλέπουμε την ψυχολογική κατάσταση που βρίσκονται νέοι και μεγαλύτεροι στην αρχή μιας νέας χρονιάς .Άγχος ,νευρικότητα ,προσδοκίες και ατελεΊωτες συζητήσεις σηματοδοτούν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.Παρακάτω προτείνουμε ένα ενδεικτικό κατάλογο τομέων και δραστηριοτήτων που είναι επιθυμητό να ελέγξετε τη νέα χρονιά.

Η επικριτική διάθεση δεν βοηθά

Είναι πολλοί εκείνοι που εμμένουν τη νέα χρονιά να ασχολούνται αυτοτιμωρητικά με τα λάθη της περασμένης .Αναλώνονται σε σχόλια επίκρισης του εαυτού τους και γεννούν με αυτόν τον τρόπο δυσάρεστες σκέψεις και συναισθήματα που από κοινού εκφράζουν την έννοια της ματαίωσης και της αποτυχίας.

Ίσως είναι αποτελεσμτικότερο να ασχοληθούμε με πράξεις αντί για συναισθήματα και σκέψεις.Οι πράξεις μας είναι αυτές που μας προσδιορίζουν ως άτομα ανάμεσα σε οικογενιακό και διαπροσωπικό κύκλο.Η σκέψη δεν είναι ισοδύναμη της πράξης και σίγουρα όταν πράττουμε είναι και πιθανότερο να οδηγηθούμε σε αλλαγές που μας προφυλάσσουν από λάθη του παρελθόντος.

Δεν είμαστε μόνοι μας, ας ζητήσουμε και την βοήθεια των άλλων

Πολλές φορές ξεκινούμε να προγραμματίσουμε τη χρονιά πέφτοντας στην παγίδα του εγωκεντρικού ρόλου. Δεν είμαστε μόνοι μας ούτε και πρέπει όλα αναγκαστικά να τα κάνουμε γρήγορα χωρίς να μάθουμε να ζητάμε βοήθεια.Μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από ανθρώπους οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από εσάς τον τρόπο επιτέλεσης μιας δραστηριότητας. Θέστε τις προτεραιότητες σας ώστε να ισορροπήσετε τις ευθύνες σας, κάντε περισσότερο αυτά που μπορείτε να κάνετε και σας ευχαριστούν. Προσπαθήστε με μέτρο να αναθέτετε δραστηριότητες σε άλλους συχνότερα.

Πιο έξυπνη εργασία και όχι σκληρότερη

Είναι κοινό μυστικό ότι η σκληρή και η προγραμματισμένη εργασία αποδίδουν, ωστόσο είναι πολλοί και εκείνοι που πιστεύουν ότι μόνο με τη σκληρή εργασία θα πετύχουν. Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν συγκεκριμμένες δομές προσωπικότητας (τύπου Α) που η ανάγκη για παραγωγή ξεφεύγει εκτός ορίων .Σε αυτές τις περιπτώσεις μόνο ψυχολογική ή/και σωματική υπερκόπωση δύναται να σταματήσει την υπερβολική εργασία.

Εργαστείτε λοιπόν στο ξεκίνημα του Φθινοπώρου , πιο έξυπνα – δηλαδή με αποτεσματικότερη στρατηγική - και όχι απαραίτητα πιο σκληρά ή περισσότερες ώρες.

Είναι επιθυμητή η συναισθηματική έκφραση

Ίσως να είστε ένα άτομο από τα πολλά που γαλούχησε η κοινωνία μας ,που πιστεύουν οτι με το να μην επιτρέπουν την εκδήλωση των συναισθημάτων τους, προάγουν ένα προφίλ στους άλλους σκληρότερου,υγιέστερου ,ισορροπημένου ατόμου που δεν είναι δυνατόν να το αγγίξουν οι δυσκολίες της ζωής.

Όταν η καταστολή των συναισθημάτων γίνεται μια συνηθισμένη αντίδραση ,τότε με τον καιρό δύναται να δημιουργήσει άγχος ,απωθημένα και ίσως και σωματοποίηση της διαδικασίας αυτής με ψυχοσωματικά συμπτώματα..Ας προσπαθήσετε τη νέα χρονιά να είστε πιο εκφραστικοί και μάθετε από τα συναισθήματα σας ,πληροφορίες για τον εαυτό σας που είναι ανεκτίμητες σε αυτογνωσιακό επίπεδο.

Αλλάξτε τις επικοινωνιακές τεχνικές με το σύντροφο σας

Η επιτυχία ή αποτυχία μιας ερωτικής σχέσης είναι ικανή να επιφέρει δραματικές αλλαγές στην αίσθηση της ποιότητας ζωής ενός ανθρώπου.Είναι καλό να θυμόμαστε ότι οι λειτουργικές ερωτικές σχέσεις είναι μη ανταγωνιστικές αλλά ομαδικής υφής.Αν καταπιεζόμαστε να πούμε ένα ναι που δεν μας εκφράζει είναι καλό να μάθουμε να λέμε και όχι στο σύντροφο μας .

Η επίκριση στον ερωτικό σας σύνροφο γεννά και μια ανάλογη στάση προς εσάς που δεν βοηθά στην καλύτερη λειτουργικότητα στην σχέση σας.Προτείνω για τους επόμενους μήνες να αλλάξετε αρκετά το διαπροσωπικό σας στυλ επικοινωνίας με το σύντροφο σας και να προσπαθήσετε να μετρήσετε την αποτεσματικότητα σας.

Γνωρίζετε ποιοι είστε?

Συχνά υπάρχουν αντιφάσεις ανάμεσα στο ποιοι είσαστε με το τι κάνετε ή/και έντονη διαφοροποίηση μεταξύ λογικής και συναισθημάτων .Οι αντιφάσεις αυτές γεννούν αρνητική αλληλεπίδραση με τους άλλους οι οποίοι κατηγορούνται και για αυτήν την τροπή. Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε τη νέα χρονιά να είστε πιο ελικρινείς με τον εαυτό σας .Έχετε έναν ευχάριστο χαρακτήρα ή τελικά φέρεστε άσχημα στους άλλους .Είστε εύκολος στην συναναστροφή ή γενικότερα αντιδράτε επικριτικά στα σχόλια των άλλων?Είστε ένα εξυπηρετικό και ευγενικό άτομο ή δολιότητα χαρακτηρίζει τα κίνητρα σας?Εκφράζετε στοργή στους γύρω σας ή είστε αυτοί που πρώτοι θα αποδοκιμάσετε την συναισθηματική έκφραση των άλλων?

Οι παραπάνω προτάσεις μας δεν είναι μια μηχανιστική συνταγή ευτυχίας .Είναι μια πρόταση σε σχέση με συνθήκες και καταστάσεις της ζωής σας που μπορούν να διαφοροποιηθούν αν συνηδητοποιήσετε την δυνατότητα σας να ενεργήσετε διαφορετικά,αποτεσματικότερα και λειτουργικότερα αυτή τη χρονιά.