Ινστιτούτο Γνωσιακής Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας

Η Ανεύρεση ενός ποιοτικού παιδικού σταθμού

Κάθε σχολική χρόνια οι περισσότεροι γονείς με παιδιά νηπιακής ηλικίας αναζητούν το κατάλληλο περιβάλλον για τα παιδάκια τους. Ένα έργο δύσκολο γιατί είναι πολλοί οι διάφοροι ιδιωτικοί σταθμοί αλλά και γιατί η επίδραση του σχολικού περιβάλλοντος είναι καθοριστική στην νηπιακή ηλικία αφού καθορίζει σημαντικά την προσωπικότητα του μετέπειτα ενήλικα. Παρακάτω σας προτείνουμε κάποια στρατηγική έτσι ώστε να κάνετε την καλύτερη επιλογή για το παιδί σας και ταυτόχρονα να το βοηθήσετε να προσαρμοστεί.

ΟΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

  • Ο χώρος συνήθως είναι και η βιτρίνα ενός παιδικού σταθμού. Οι περισσότεροι γονείς αναζητούν μεγάλους χώρους (εσωτερικούς και εξωτερικούς ) χωρίς ωστόσο να ασχολούνται τόσο με αυτό που αποπνέει ο χώρος. Μαζί δηλαδή με την παράμετρο της φυσικής άνεσης διερευνήστε και την ζεστασιά που εκπέμπεται συνήθως μέσα από τον χρωματισμό, την διαρρύθμιση και την φιλικότητα του χώρου. Π.χ. είναι προτιμότερο ένας μεσαίας τάξης μεγέθους χώρος με ζεστασιά παρά ένας αχανής χώρος που να είναι όμως ταυτόχρονα κρύος.
  • Η γεωγραφική περιοχή που ανήκει ο σταθμός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Γνωρίζουμε από έρευνες ότι όσο πιο ομοιογενής είναι μια τάξη παιδιών τόσο περισσότερο μπορεί να ωφεληθούν τα παιδιά της τάξης όσων αφορά στην διευκόλυνση της μάθησης αλλά και στην εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων. Η ομοιογένεια έγκειται στο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό και μορφωτικό επίπεδο των γονέων .
  • Το προσωπικό του σταθμού είναι ένας από τους σημαντικότερους –αν όχι ο σημαντικότερος - παράγοντας μέσα στον παιδικό σταθμό. Προσπαθήστε να γνωρίσετε από κοντά τους νηπιαγωγούς αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό όπως γιατρό ,ψυχολόγο, γυμναστή, καθηγήτρια αγγλικών,…Έτσι θα καταλάβετε από κοντά αν αυτοί οι άνθρωποι είναι κατάλληλοι για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών σας. Αναζητήστε λοιπόν ανθρώπους έμπειρους, με διάθεση για σκληρή δουλειά και οπωσδήποτε επαγγελματίες που να δίνονται σε αυτό που κάνουν και να μην μένουν στην τυπική εκπλήρωση υποχρεώσεων.
  • Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε μια αλματώδη άνοδο συνεργασίας ψυχολόγων με ιδιωτικούς σταθμούς. Αυτό εξηγείται με την επιβράβευση ,μετά από χρόνια , της συσχέτισης της επιστήμης της ψυχολογίας με οποιαδήποτε έκφραση της ανθρώπινη συμπεριφοράς και ειδικά αυτής της παιδικής ηλικίας. Κάποιοι σταθμοί με πολύ οργανωμένο τρόπο διεξάγουν σεμινάρια γονικού ρόλου δηλαδή σχολή γονέων. Γνωρίζουμε ότι ο ρόλος του γονέα είναι κάτι που κανείς δεν μας δίδαξε όμως υπόκειται σαφέστατα σε διαδικασία μάθησης, ειδικά από έναν ειδικευμένο ψυχολόγο. Είναι καλό να αναζητήσετε έναν σταθμό που αναπτύσσει συνεργασία με ψυχολόγο γιατί έτσι θα ευεργετηθείτε και εσείς και το παιδί σας.
  • Η οργάνωση ενός σταθμού είναι επίσης πολύ σημαντική γιατί όταν είναι δομημένη εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια κάτι που για τα παιδιά σας είναι απαραίτητη λεπτομέρεια. Ο τρόπος που θα σας υποδεχθούν ,θα σας ενημερώσουν και ξεναγήσουν είναι ενδεικτικός για τον επαγγελματισμό που επιδεικνύει ένας σταθμός.
  • Προσπαθήστε η επικοινωνία σας με το σταθμό να είναι συχνή αλλά με ουσία. Π.χ η μαμά που απλά ρωτάει αν το παιδί της έφαγε στο σταθμό και αν έκλαψε μόνο, δεν δίνει την ευκαιρία στον παιδαγωγό να ξετυλίξει το νήμα της διαφορετικότητας του κάθε παιδιού. Κάντε λεπτομερείς ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να μάθετε το παιδί σας καλύτερα όπως πχ ρωτήστε διεξοδικά να μάθετε για τον τρόπο που εκφράζει τα συναισθήματα του, αν είναι κοινωνικό, αν έχει ηγετικές ικανότητες, αν είναι αγαπητό από τα άλλα παιδάκια…
  • Η αναζήτηση ενός παιδικού σταθμού δεν γίνεται την τελευταία στιγμή εκτός και αν είσαστε πολύ σίγουροι για την επιλογή σας. Ήδη από την προηγούμενη χρονιά επισκεφθείτε το σταθμό μαζί με το παιδί σας και παρατηρείστε την λειτουργία του σταθμού σε πραγματικό χρόνο. Παρατηρείστε ταυτόχρονα την αντίδραση του παιδιού σας γιατί έχει και εκείνο μερίδιο σε μια απόφαση που καθορίζει το χώρο που θα βρίσκεται τόσες ώρες.
  • Η συνεργατικότητα και ο σεβασμός μεταξύ γονέων, εκπαιδευτικού προσωπικού και ψυχολόγου είναι μονόδρομος για να εκμαιεύσετε το καλύτερο για το παιδί σας .Όλοι είναι καλό να λειτουργούν στα πλαίσια της ομάδας και της αλληλοκατανόησης. Μπορεί να ξέρετε πολλά για το παιδί σας όμως υπάρχουν λεπτομέρειες που ίσως δεν έχετε το χρόνο ή την διάθεση να προσέξετε όσων αφορά στην συμπεριφορά του παιδιού σας. Συνεργαστείτε ομαλά και ευγενικά και δημιουργικά με τους ειδικευμένους παιδαγωγούς και ψυχολόγους έτσι ώστε να μάθετε καλύτερα την προσωπικότητα του παιδιού σας.
  • Ο τρόπος και ο χρόνος που το παιδί σας θα προσαρμοστεί σε έναν παιδικό σταθμό εξαρτάται άμεσα από το σταθμό και από εσάς. Οι γονείς που αφήνετε εξολοκλήρου την διαδικασία προσαρμογής στον σταθμό δεν βοηθάτε στο μέγιστο το παιδί σας. Χρειάζεται και η δική σας ενθάρρυνση και καθοδήγηση μέχρι ένα παιδί να νιώσει ασφάλεια σε ένα 'ξένο' αρχικά για αυτό περιβάλλον.