Ινστιτούτο Γνωσιακής Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας

Ο ρόλος του γονέα

  • Ο γονέας σε σχέση με τα παιδία αυτά έχει να παίξει ένα άκρως σημαντικό ρόλο και είναι δυνατόν να αισθάνεται κουρασμένος και ανασφαλής πολλές φορές σε σχέση με το γονικό έργο. Είναι απαραίτητη η συμβουλευτική από εξειδικευμένο ψυχολόγο που ως στόχο έχει να ενθαρρύνει τους γονείς και να τους κατευθύνει διεξοδικά. Επομένως είναι απαραίτητο ο γονέας να συμμετάσχει σε ομάδα δράσης που απαρτίζεται από τον ίδιο ,τον ειδικό παιδαγωγό και ψυχολόγο. Ο προγραμματισμός και ο τρόπος παρέμβασης είναι βασικά στοιχεία που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα κάθε παρέμβασης.
  • Η σχέση του με το παιδιά αυτά του είναι άκρως σημαντική και θεμέλιος λίθος της ψυχοσυναισθηματικής εξέλιξης τους. Οι γονείς είναι καλό να αποφεύγουν τις συγκρίσεις σε σχέση με άλλα παιδιά της οικογένειας ή του περίγυρου. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ανόμοιες καταστάσεις και σαφέστατα η έννοια της εξέλιξης έχει να κάνει με το προσωπικό δυναμικό του κάθε παιδιού. Οι γονείς θα πρέπει να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες για τις ικανότητες αυτών των παιδιών και μέχρι που μπορούν να εξελιχθούν.
  • Πολλοί γονείς αρνούνται την παραδοχή της ιδιαιτερότητας αυτών των παιδιών γιατί τους είναι πολύ επίπονο να το αντιμετωπίζουν καθημερινά. Όμως έτσι δεν λύνουν το πρόβλημα το διαιωνίζουν. Σε πολύ μικρή ηλικία ειδικά οι γονείς δεν δέχονται την επίσκεψη σε εξειδικευμένους επιστήμονες φοβούμενοι τι μπορεί να ακούσουν. Ωστόσο είναι απαραίτητο το δυνατόν συντομότερο να ενημερωθούν και να μπουν στην διαδικασία ψυχοπαιδαγωγικών παρεμβάσεων για το όσο πιο νωρίς ξεκινήσει αυτή η διαδικασία τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα της παρέμβασης.
  • Όταν αυτά τα παιδιά ρωτάνε είναι γεγονός ότι μπορεί να επαναλαμβάνουν αρκετές φορές μια πρόταση που έχει απαντηθεί. Η απάντηση των γονέων είναι επιθυμητό κάθε φορά να είναι πλήρης και να εκφέρεται αργά και σταθερά. Η επανάληψη ξεκάθαρα έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα γενικότερα και ειδικότερα για αυτά τα παιδιά. Επίσης πρέπει να τα ενθαρρύνουμε να ρωτάν ακόμα και αν η ερώτηση τους δεν έχει λογική βάση γιατί είναι σημαντικό να κατανοήσουν από μικρά ότι γοητεία έχει και η προσπάθεια από μόνη της έστω και αν είναι αποτυχημένη.
  • Τα παιδιά αυτά έχουν και ιδιαίτερες ικανότητες πολλές φορές όπως τέχνης και μουσικής. Καλό είναι οι γονείς να αντιμετωπίζετε αυτά τα παιδιά με αγάπη και ζεστασιά και να επιβραβεύετε τις δεξιότητες τους και τις επιτυχίες τους. Έτσι και εσείς διαπαιδαγωγείτε με βάση κύριες παιδαγωγικές αρχές χωρίς να αισθάνεστε ότι υπολείπεστε από το γενικότερο μέσο όρο.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ (MSc) ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠ.ΟΥΑΛΛΙΑΣ (ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ)