Ινστιτούτο Γνωσιακής Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας

Γενικού Ενδιαφέροντος

Ομάδες Αυτογνωσίας
Η προσωπική ανάπτυξη του ατόμου δεν σχετίζεται μόνο με την εις βάθος ανάλυση του σε ατομικά ραντεβού με κάποιον θεραπευτή .Γνωρίζουμε ότι για κάποιους ανθρώπους είναι εξίσου εποικοδομητικό να διερευνούν τον εσωτερικό τους εαυτό στα πλαίσια μιας ομάδας. Οι ομάδες αυτογνωσίας ή ομαδικής ψυχοθεραπείας /συμβουλευτικής είναι πλέον μια πραγματικότητα και στη χώρα μας. Αυτή η ομάδα αποτελείται από συγκεριμμένα άτομα και διέπεται από ορισμένες αρχές.
Κοινωνική φοβία
«Ο Κώστας 32 ετών εξηγούσε στην Μαρία 28 ετών οτι δεν μπορεί πλέον να την συνοδεύσει σε χώρους που έχουν αρκετό κόσμο και αισθάνεται απροστάτευτος.Της εξηγούσε οτι όταν είναι δίπλα σε άλλους ανθρώπους αισθανόταν έντονη δυσφορία ,ταχυκαρδίες και συνέχεια σκεφτόταν ότι οι γύρω του έχουν αρνητική εικόνα για τον ίδιο. Αισθανόταν μειονεκτικά γιατί θεωρούσε ότι οι άλλοι κριτίκαραν τα ρούχα του κρυφά και ότι τα μάτια των άλλων συναντούν συνέχεια το βλέμμα του.Η Μαρία δεν μπορούσε να καταλάβει τον Κώστα και έτσι απευθύνθηκε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας».
Επίσκεψη στο ψυχολόγο
Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν την επίσκεψη σε ψυχολόγο σαν κάτι το μυστηριακό και μαγικό .H στάση αυτή κρύβει και κάποιο φόβο βέβαια προς κάτι το άγνωστο .Τα ηθικά διλήμματα είναι αμέτρητα ενώ είναι και δύσκολο για κάποιους να αποδεχθούν ότι χρειάζονται την καθοδήγηση κάποιου ειδικού. Παρακάτω σας δίνουμε την ευκαιρία να απομυθοποιήσετε την επίσκεψη σε ψυχολόγο καθώς και να επικεντρωθείτε σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες ώστε να επωφεληθείτε το μέγιστο δυνατό από προσφερόμενες υπηρεσίες.
Η ανεπίσημη συζήτηση ως κοινωνικό φαινόμενο
Είναι πολλές οι φορές που ανεπίσημες συζητήσεις κατακλύζουν την καθημερινότητα μας και μας κάνουν να αναρωτιόμαστε για τον πολύτιμο χρόνο που καταναλώνουμε σε αυτές. Οι ανεπίσημες αυτές συζητήσεις παίρνουν συχνά την μορφή του λεγόμενου «κουτσομπολιού». Ωστόσο εξελικτικά αν μελετήσουμε το όλο θέμα θα δούμε ότι ανέκαθεν η επικοινωνία του ανθρώπου περιελάμβανε τέτοιου είδους συζητήσεις χωρίς το είδος της κοινωνίας που συμμετείχε να είναι διαφοροποιητικός παράγοντας .Επομένως έχει εξαιρετική σημασία να μελετήσουμε και τους σχετικούς παράγοντες διαιώνισης του φαινομένου.
Νοητική Χαλάρωση
Στην σημερινή εποχή εκφράσεις του τύπου: «έχω συχνές ταχυκαρδίες» , «έχασα τον ύπνο μου από το άγχος», «με τρώει το άγχος», «με πιάνει πονοκέφαλος από το άγχος» … κ.τ.λ. αποτελούν μια συνηθισμένη φρασεολογία σχετικά με τον άσπονδο «φίλο» του ανθρώπου, το άγχος.
Η Ποιότητα της ζωής μας
Ο Γιάννης 39 ετών, αρχές Οκτωβρίου, σηκώθηκε νωρίς για να φτιάξει το πρωινό του και να πάει στην δουλειά του. Την ίδια ώρα η Μαρία 35 ετών, ετοίμαζε τα παιδιά τους για να πάνε στο σχολείο. Ο Γιωργάκης 12 ετών, γεμάτος απορία μονολόγησε βγαίνοντας από το σπίτι ׃ «Για να δούμε αυτή τη χρονιά θα κάνω τα ίδια λάθη στο σχολείο? Τότε οι δυο γονείς αναρωτήθηκαν ενοχικά «εμείς θα κάνουμε στο σχολείο της ζωής πάλι τα ίδια?»